Meteen naar de inhoud

Mijn eerste stage: een anekdote uit 1964

Je moest in mijn tijd kiezen in welk jaar je welke teelt als stage deed. De laatste stage was bijna een heel jaar, en daarvoor koos je dan het vak waarmee je verder wilde. Bij mij werd dat Bloementeelt.

Mijn eerste stage was groenteteelt. Op een klein bedrijf onder de rook van Amsterdam. Veel gebeurde nog handmatig. Het modernste daar was toen een verrijdbare kas.

De eerste periode was de week voor de Kerstvakantie. Het gekke was dat je dan werkzaamheden moest verrichten die je op school nooit geleerd had. Praktijklessen waren er niet.

In mijn herinnering begon ik met komkommers enten, dat had ik nooit gedaan en er sneuvelden er heel wat. Ook wist ik op een goed moment niet meer wat de onderstam was en wat de ent. Dat overkomt je dus als je niet uit een tuindersfamilie komt.

Anekdote: De baas vroeg aan mij of hij geen ruzie met mijn vader zou krijgen als ik met vuile handen thuis kwam, want mijn vader had toch gestudeerd!

Ik heb hem toen stomverbaasd aangekeken: wat had dat er nu mee te maken?

Hij kon natuurlijk niet weten, dat wij er thuis ongenadig van langs kregen als we ook maar één beroep neerhaalden.

Al met al heb ik er veel op die stage geleerd, ook al is het vak sinds die tijd totaal veranderd.

Marilies Jacobs