Meteen naar de inhoud

Rubriek: Eindstreep niet gehaald, wél mooie tuinbouwloopbaan: Henk de Groot

De Groot en Slot Henk de Groot

„Jazeker”, is het stellige antwoord van Henk de Groot op de vraag of hij wel iets gehad heeft aan zijn studie van twee jaar aan de Rijks Hoger Tuinbouw School in Utrecht, die hij in 1971 voor gezien hield. „Het heeft de basis gelegd voor mijn agrarische opleiding. Maar na twee jaar vond ik de verplichte keuze tussen de verschillende tuinbouwrichtingen lastig. Én de opleiding ook wel een tikkeltje te theoretisch”, aldus het voormalige directielid en nu nog commissaris van De Groot & Slot in Broek op Langedijk.
Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot wereldmarktleider in uien- en sjalottenzaad.
„En als je kijkt hoe klein dat uienareaal is dat wij beleveren en weet dat de wereldbevolking, waarvoor uien een basisproduct is, nog groeit zijn er volop groeikansen”, stelt hij vast.
Na zijn militaire dienst (lichting 72-3, voor de niet kenners: aanvang dienstplicht in mei 1972) begon hij als parttime (50%) veredelaar en ‘langs de weg’ (50%, tegenwoordig ‘account-manager’) bij het familiebedrijf De Groot & Slot. „Een mooie mix, omdat je als veredelaar direct kennis kreeg van de wensen van klanten en hoe je daar als veredelaar op in zou kunnen spelen”, blikt hij terug.
Na diverse management-, marketing- en bedrijfskundige opleidingen werd hij in 1979 lid van het directieteam van het familiebedrijf, als operationeel verantwoordelijke voor veredeling & productie van zaden. In 2011 droeg hij het operationele deel over aan zijn achterneef Martin Slot. Nog steeds is Henk voor hem sparringpartner én bovendien commissaris bij De Groot & Slot. „Wij hechten sterk aan ons karakter als familiebedrijf. Niet de winst op korte termijn, zoals bij aandeelhouders gedreven bedrijven, maar de continuïteit op de lange termijn is van belang. En onze visie daarop en andere daaraan verbonden aspecten hebben we twintig jaar geleden al vastgelegd in een familiestatuut, wat om de 5 jaar wordt geüpdatet. Dat kan ik alle vergelijkbare familiebedrijven aanraden”, aldus De Groot, „want dat geeft duidelijkheid en rust binnen de familie.”
De reünisten op 18 juni wenst hij veel plezier. „Misschien kom ik ook en rij dan met mijn broer Cor mee. Die heeft de RHTuS wél afgemaakt, in 1971, en werkte ook in ons familiebedrijf als de financiële man en controller.”

Ken jij kandidaten voor deze rubriek? Geef ze door via welkom@reunierhtus.nl. Dat is ook het mailadres voor ideeën, suggesties en tips. En als je mee wilt doen met de organisatie, we kunnen wel wat versterking gebruiken:

  • Redacteur volgende nieuwsbrieven;
  • Organisatie aanbrengen producten voor het diner (een soort eetcommissie);
  • Beheer audiovisuele ondersteuning op 18 juni 2022
  • Fotografen op 18 juni 2022.