Serie carrièreswitches: Lieke Bannenberg

Beste Reüniecommissie,

Ik heb een carrièreswitch gemaakt. Ik kan me herinneren dat begin jaren ‘80 de banen niet dikbezaaid waren. Wel zag ik steeds vacatures voor boekhouders. Daar had ik niks mee, dacht ik.  

Mijn tuinbouwcarrière heeft een half jaar geduurd, toen ik bij de Floriade aan de Gaasperplas in Amsterdam 1982, samen met Gerrit Jan Kornet (1980), de bloemenkas van het Proefstation in Aalsmeer mocht bemensen.

Ik was toen al vrijwilliger bij Greenpeace Marine Division en deed ook wel eens iets voor het Stichts Landschapsbeheer bij Frans Termaten (1978). Bij Greenpeace bleek dat ik geen zeebenen heb en ik ben me toen maar met administratieve zaken bezig gaan houden, waaronder ook boekhouding en salarisadministratie. Enige tijd na de Floriade was ik bij Stichting Reinwater in dienst gekomen, waar ik “burocoördinator” was. De boekhouding was een van de taken. Omdat er niet veel van de boekhoudlessen van Richard Schout was blijven hangen, ben ik toen maar een cursus Praktijkdiploma Boekhouden gaan volgen.  Daarna ook de cursus Middelbare Bedrijfsadministratie. Daar heb ik nooit alle modules van gehaald, omdat ik in 1986 in Engeland kon gaan werken voor Greenpeace. Ik was er verantwoordelijk voor de internationale financiële administratie van Greenpeace Marine Division met 6 zeegaande schepen, 2 helicopters en een heteluchtballon en sub-administraties in 3 landen.  Omdat ik vond dat ik toch wat meer kennis nodig had ben ik, toen ik met Greenpeace International in 1989 naar Amsterdam verhuisde, gestart met mijn “20 jaren project”: SPD Bedrijfsadministratie, avondschool naast een full-time baan. Uiteindelijk had ik na 11 jaar de HBO Bachelor Bedrijfsadministratie (de opleiding was intussen drastisch veranderd), met een onderbreking van 6 jaar om in die tijd 2 kinderen te krijgen en 2,5 jaar in de VS te wonen.  

Daarna vier jaar bij een administratiekantoor in Purmerend gewerkt tot daar het nieuwe Poppodium P3 geopend werd.  Dat leek me veel leuker dan het administratiekantoor, waar ik alleen maar met andermans administraties en belastingen bezig was. Wat Greenpeace zo leuk maakte was het deel uitmaken van de actie-organisatie. In de 15 jaar dat ik de financiële afdeling van Poppodium P3 “was”, was ik ook daar direct betrokken bij alle activiteiten. Afgelopen juli ben ik met pensioen gegaan…

Als vrijwilliger ben ik penningmeester geweest van een familiestichting en een ecologische stichting en ben ik dat nu van Coöperatie Zon op Purmerend (coöperatieve zonnepanelenprojecten) en stichting De Nieuwe KHL (theater) in Amsterdam. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Hartelijke groet, Lieke Bannenberg (1979)

Meer carrièreswitches zijn welkom. In de volgende nieuwsbrief: Hartger Eikelhof